Cunda’ya yolu düşen herkesin dikkatini çekmeyi başaran, yerel halkın eski yetimhane olarak adlandırdığı Despot’un Evi restore edildi.
Tarihi antik çağlara kadar uzanan ve eşsiz doğal güzelliklere sahip olan Cunda Adası’nın tescillenmiş anıt eseri Despot Evi, Rum Ortodoks din adamı (Despot) tarafından 1862 yılında inşa ettirildi. Despot’un ölümünden sonra Osmanlı Devleti tarafından hükümet binası olarak kullanıldı. Nüfus mübadelesinden, 1981 yılına kadar ise yetimhane olarak kullanımına devam edildi.
Yıllardır âtıl durumda bulunan yapı, 2015 yılında Kültür Bakanlığı’ndan kiralanmasıyla; tarihi simgesel yapıyı özgün dokusuna zarar vermeden, yeni organizasyon şemasıyla otel olarak tasarlandı.
2019 yılı itibariyle restorasyonu tamamlanan Despot’un Evi, yeni kimliğiyle güncel hayata ve Cunda Adasına yeniden kazandırılmış oldu. Restorasyon projesini hazırlayan Dr. Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu (KHG Mimarlık) ve ekibini, uygulamasını gerçekleştiren Mim. Restoratör Süleyman Taşar (Cephe Mimarlık) ve ekibini tebrik ediyoruz.
Tarihten kopup gelen rüzgarların anılarını biriktirdiği; bakımsızlığa, doğaya ve bilhassa zamana karşı ayakta durmayı başaran Despot Evi, inşa edildiği günden bu yana Ayvalık’ın en önemli sembolü.
KHG Mimarlık tarafından Allplan’da hazırlanan restorasyon projesinin planlarını altta inceleyebilirsiniz.
3 boyutlu modeli Allplan’da oluşturulan projenin Lumion’da alınan renderlarını altta inceleyebilirsiniz.
[before_after image_before=”https://fga.com.tr/wp-content/uploads/2019/09/cunda-despot-evi-9-1-1920×1080.jpg” image_after=”https://fga.com.tr/wp-content/uploads/2019/09/cunda-despot-evi-9-2-1920×1080.jpg”]
Solda Lumion Renderi – Sağda Allplan Modeli
Allplan ve Lumion kullanıcılarımıza ait projenin Lumion’da hazırlanan harika animasyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Siz de yaptığınız projelerin yayınlanmasını isterseniz, tek kare görsellerini, animasyonlarını ve proje bilgilerinizi içeren çalışmanızı lumion@fga.com.tr mail adresinden üzerinden bizimle iletişime geçerek paylaşabilirisiniz.