SketchUp ile Hayallerinin Karavanını Tasarlayan ve Üreten Murat Serin’in Başarı Hikayesi

sketchup ile hayallerinin karavanini ureten murat serin

Murat Serin, mutfak, banyo mobilyaları imalatı, iç dekorasyon projeleri yapan ve bu uygulamalara yönelik özel imalatlar gerçekleştiren bir dekorasyon firmasının sahibidir. Kendisi doğa aşığı, ekstrem doğa sporlarıyla yakından ilgilenen hayat dolu biridir. Son 20 yılda edindiği iş deneyimi ve hobilerini birleştirerek Geocamper Karavan Firmasını kurmuştur.

Bu yazımızda karavan tasarımı sürecinde SketchUp’ın ona bu başarı yolculuğunda nasıl destek olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.

Bize kendinizden ve Geocamper’dan bahseder misiniz?

Ben Murat Serin, Mutfak & Banyo mobilyaları imalatı, iç dekorasyon projeleri yapıyorum. İş dışındaki vaktimi dört mevsim doğa sporlarıyla değerlendiren biriyim. Doğada olmayı çok seviyorum. Rüzgar sörfü, yamaç paraşütü, kayak ve sportif balıkçılık hobilerim var ayrıca köpeklerimle doğa yürüyüşleri ve kamplar yapıyorum.

Doğada olduğum zamanlarda en büyük eksikliğimin aktif bir doğa sporcusu olarak temel ihtiyaçlarımı karşılayacak bir karavan olduğunu gördüm ve işimi bu yönde revize ederek bu düşünceyi gerçeğe döndürmeye karar verdim. Son üç yıldır GeoCamper projesi üzerinde çalışıyorum. Bu süre zarfında Geocamper %100 alüminyumdan oluşan gövdesi ve tamamen özgün tasarımıyla dünya patenti sürecini tamamladı, Avrupa ve dünya karayolları uygunluk belgesi olan tip onay belgesini aldı, GeoCamper marka tescili ve özgün tasarım tescilli internet sitesi ve diğer altyapı süreçlerini tamamladı. Özgün bir ürün olarak ilk kez bu sene 2019 CNR kamp karavan fuarında doğa sporcularına ve diğer meraklıların beğenisine sunuldu. Şu an proje seri üretime geçiş aşamasında devam ediyor.

Tasarım yapmak sizce nasıl bir süreç?

20 yıl içerisinde edindiğim tecrübeler doğrultusunda; bir tasarımın başarılı ve kullanıcı tarafından kabul edilebilir olması için temel nokta ihtiyaçların doğru tespit edilmesidir. Tasarıma başlayacağım zaman kendimi son tüketicinin yerine koyarım ve onun sıkıntılarını, ürünle ilgili beklentilerini hissetmeye çalışırım. Kendi bakış açımı ve bilgimi bu aşamadan sonra kullanmaya çalışırım. Sonrasında estetik görünüm, fonksiyonel kullanım, ergonomi, sağlamlık ve malzeme kalitesi önemlidir. Yaptığım diğer tasarım işlerinde de bu yaklaşımın çok işe yaradığını söyleyebilirim.

SketchUp ile nasıl tanıştınız?

Geocamper’ın tasarımını oluşturmaya başlamadan önce uzunca bir süre uygun yazılım araştırdım. İncelediğim yazılımlar genellikle komplike ve zor bir kullanıma sahipti. İşte bu noktada bir mimar arkadaşım bana SketchUp’ı önerdi. Onunla beraber basit bir model çizdik ve ilk andan itibaren aradığım şeyin bu olduğunu gördüm. Bu program tam bana göreydi!

Başta SketchUp kullanmayı kendi kendime hızlıca öğrendim ama modelimi detaylandırmam gerektiği için eğitim almamın doğru olacağını düşündüm daha sonra FGA Mimarlığın düzenlediği SketchUp Eğitimlerine katıldım ve tasarımının tamamını SketchUp’ta yaptım. Dolayısıyla GeoCamper aslında baştan sona bir SketchUp projesidir. Halâ bu şekilde devam ediyor.

sketchup ile hayallerinin karavanini ureten murat serin 6

Geocamper Nasıl Oluştu?

Öncelikle tamamen bana  ait özgün bir silüet çizgisi çizdim, temel ihtiyaçları ve öncelikleri belirledim. Bu aşamada piyasada yer alan amatör yapım karavanlar dahil bir çok karavan modelini inceledim.

Eksik olanın ve benim ihtiyaçlarımı karşılamayan noktaların çok büyük bir bölümünü gördüm. Malzeme bilgimi ve imalat tecrübelerimi kullanarak kendi karavanımı tasarladım.

Bu aşamada KOSGEB’e başvurdum. SketchUp’ta hazırladığım sahneler ile Geocamper’ı 3 boyutlu olarak sundum ve Arge İnovasyon Projesi desteği almaya hak kazandım ve Prototip üretimi bu proje kapsamında başarılı bir şekilde tamamlandı.

[before_after image_before=”https://fga.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/sketchup-ile-hayallerinin-karavanini-ureten-murat-serin-8-no-lazyload.jpg” image_after=”https://fga.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/sketchup-ile-hayallerinin-karavanini-ureten-murat-serin-7-no-lazyload.jpg”]

SketchUp’ın LayOut, Generate Report veya Component gibi özelliklerini kullanıyor musunuz?

Evet kullanıyorum. LayOut’u genelde karavan üzerinde yer alan  herhangi bir parçayı kendi atölyem dışında özel olarak imal ettirmek durumunda olduğumda, DXF formatında yada DWG formatında cnc router için işlenmeye hazır halde görünümler yada dosyalar oluşturmakta kullanıyorum.

Ayrıca karavan üzerinde kullandığım malzemeleri cins ve sınıflarına göre ayırarak oluşturduğum grup ve component yapısını, modeli düzenlemek ve objelere bilgiler eklemek amacı ile kullanıyorum. Ürünün genel ağırlık kontrolü bizim için çok önemli bir kriter. Ağırlığını bilmediğimiz kendi tasarımımız olan mobilya ve parçaların ağırlıklarını Generate Report’u kullanarak oluşturduğum hacim ve yüzey alanı listesini kullanarak hesaplıyorum. Hem o malzemenin tek başına  hem de karavanın toplam ağırlığını bulabiliyorum. Bu nedenle Generate Report özelliğini daha çok kullanıyorum.

sketchup ile hayallerinin karavanini ureten murat serin 9

SketchUp ile alakalı düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Ben SketchUp’ı çok seviyorum ve herkese de tavsiye ederim. Programı öğrendikçe ve kullanıcı dostu özelliklerini öğrendikçe hayranlığım artıyor, sizi tasarıma ve yaratıcılığa iten bir program. Gördüğüm  ve dinlediğim kadarıyla bu segmentte yer alan programlar içerisinde en pratik programlardan biri. Bence tasarım anlamında ilerlemek isteyen herkesin denemesi gereken bir program.

Son olarak; tasarıma yeni başlayanlara ne gibi tavsiyeleriniz olurdu?

Tasarım alanı bence geleceğe şekil verecek bir alan. Tasarımcılar yeteneklerini geliştirmekle kalmayıp malzeme bilgisi ve tecrübe gibi konularda da kendilerini geliştirirlerse hem maddi hem de manevi anlamda tatmin olacakları tasarımlar yapabileceklerini düşünüyorum. E tabi işe SketchUp gibi doğru bir program seçerek başlamak bu yetenekleri geliştirme potansiyelini ortaya çıkarmak için de çok önemli.

sketchup ile hayallerinin karavanini ureten murat serin 10

Murat Bey’i bu muhteşem projesi için tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını dliyoruz.

Güncel yazılarımız için bizi takip etmeyi unutmayın!

2 thoughts on “SketchUp ile Hayallerinin Karavanını Tasarlayan ve Üreten Murat Serin’in Başarı Hikayesi”

  1. Bu programı öğrenmek diye birşey yoktur. Açarsınız dosyasını doğrudan kullanmaya başlarsınız. Eğer oktogonal geometride bir modeliniz varsa oldukça pratik bir çalışma yaparsınız. Amorf ve organik formlar için çaresiz bir program. 3ds maz ile kıyaslanamayacak derecede kolay. Render konusu yine vrayi ne kadar etkili kullanabildiğinize bağlı. Sketch up ta da görsel etksi yüksek profesyonel renderlar alınabiliyor. Hatta post production kısmında iyiyseniz sonuçlar şaşırtıcı derecede iyi olabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top